Duurzaamheid

In het Ontdeklab in Deurne werken we ook aan duurzaamheid. We denken daarbij aan onderwerpen als klimaatverandering, schone energie, tegengaan van voedselverspilling en hergebruik van spullen. Hiervoor werken we samen met onder NME-centrum De Ossenbeemd in Deurne.

Hoe zie je dat terug in het lab?

We scheiden ons afval zoveel mogelijk.

Alle lampen zijn gekoppeld aan bewegingssensoren zodat ze niet onnodig branden.

We maken zoveel mogelijk gebruik van hergebruik van materialen.

We maken een ecologische tuin bij het lab. In deze tuin vind je nu al een aantal bakken met green junkies. Green junkies is een mix van planten die samen luchtzuiverende eigenschappen hebben. In het midden van de tuin gaan we kruiden kweken. In een derde houten bak komt in het voorjaar snelgroeiend fruit. Daarnaast worden er rozebottels, een mispelstruik en bessen geplant. In het vroege voorjaar starten we samen met ouders en leerlingen met de bouw van een buitenkeuken waar we onze eigen ontdeklabjam kunnen gaan maken. We maken daarvoor gebruik van de Cooxstove. Als je een Cooxstove koopt wordt er ook een geschonken aan een gezin in een ontwikkelingsland.

We werken met projecten als Zon op School en het Solly systeem. Op het dak van het Ontdeklab willen we graag nog een extra zonnepaneel waarmee we inzichtelijk kunnen maken aan onze leerlingen hoe krachtig de energie van de zon is.

We hebben samen met DMG Media groep Deurne en met steun van de Gemeente Deurne een reportage gemaakt van ons programma ‘De buurman van’ over de reis van het plastic afval. Hiermee hopen we duidelijk te kunnen maken hoe belangrijk het is om je afval te scheiden.

Met dank aan: Christ Manders, Christ Jansen, Marcel Stokebrook, NME-centrum de Ossenbeemd, Mieke Engelbertink, Ruud Wouters en groep 8.

Advertenties