You may say I’m a dreamer… – dromen over een nieuwe school

You may say I’m a dreamer…

Hoe het allemaal begon…

Het jaar 2017 is nog maar nét van start, als Roel Henderikx en ik de stoute schoenen aantrekken. Met een flinke steun in de rug van Tessa van Zadelhoff, lopen we met onze stoute stappers het bestuurskantoor van Prodas binnen. Doel van ons bezoek is een gesprek met Jacqueline Ketelaar over onze droom: een nieuwe school oprichten!

Waarom, hoor ik jullie denken?

– Omdat we verschillende schoolconcepten hebben bekeken en hier erg enthousiast over zijn;

– Omdat we vinden dat er nog best wat meer te kiezen mag zijn binnen Prodas voor leerlingen, leerkrachten en ouders;

– Omdat we ‘onze’ Prodas-kinderen alternatieve vormen van onderwijs willen aanreiken;

– Omdat wij graag op een vernieuwende, eigentijdse manier willen lesgeven;

– Omdat we ontzettend veel energie krijgen van onze dromen!

…but I’m not the only one. 

Jacqueline reageerde in het gesprek zoals we hadden gehoopt, maar niet hadden durven dromen. We mogen onze droom verder gaan concretiseren. We mogen onderzoeken wat we precies nodig hebben en op zoek gaan naar draagvlak. Kortom: we mogen stappen zetten! Jacqueline is positief kritisch en spreekt hoge verwachtingen naar ons uit. Ze legt de lat hoog, maar laat de bal bij ons. Ook bij de rest van de totstandkoming van het traject, blijft ze deze rol houden. #wordtgewaardeerd

Op de Prodas-studiedag in maart delen we onze plannen met andere collega’s. Tijdens de ‘Open Space’-sessies wordt er gebrainstormd over eigenaarschap, de veranderende rol van de leerkracht en over toekomstgericht onderwijs. We merken door de vele interacties dat ‘onze’ visie breder gedragen wordt en dat het ook bij andere collega’s kriebelt. Deze dag leggen we ook het eerste, voorzichtige contact met een directeur: Inge van Dijk. Zij is gelukkig meteen erg enthousiast en werkgroep ‘De Droomschool’ is geboren!

Een werkgroep kan niet alleen uit ‘creatieve denkers’ bestaan. Multiperspectiviteit is een groot goed en daarbij maken vele handen licht werk. Tijd dus om ons ‘Droomteam’ uit te breiden en op zoek te gaan naar collega’s die iets kunnen toevoegen. Leanne Brood, Ine van Bakel en Marioleine van Geel worden benaderd. Ze zijn oprecht nieuwsgierig naar onze visie en schieten meteen óók in de droomstand. De werkgroep lijkt compleet. Alhoewel…

Omdat we het niet alleen bij dromen wilden laten, zochten we nog een inspirerend persoon om ons droomproces te begeleiden. Na flink wat zoekwerk hebben we uiteindelijk in Martine Cremers van ‘Onderwijs Maak Je Samen’ onze ‘partner in realisatie’ gevonden.

Op maandagmorgen 18 september jongstleden vond onze eerste échte droomsessie plaats. We hebben de kernkwaliteiten van ons droomteam in kaart gebracht. De diversiteit van de groep werd direct duidelijk en wordt ervaren als kansrijk. Vervolgens hebben we gebrainstormd over kenmerken van onze potentiële droomschool. Vragen passeerden de revue als: Wat maakt deze school tot een succes? Welke onderwijskundige uitgangspunten vinden we belangrijk? Hoe vertaalt zich dat tot een mogelijke ambitie?

Deze vragen leidden tot een pittige, maar waardevolle sessie. Martine heeft ons goed bij de les gehouden en ons tot slot met huiswerk naar huis gestuurd. Diverse thema’s worden de komende weken in tweetallen theoretisch uitgediept. Wat is er al bekend over dit onderwerp? Welke theoretische inzichten kunnen we meenemen? Hoe kunnen we dit doorvertalen naar een eerste praktijkschets? Op deze manier trechteren we langzaam en zorgvuldig onze droomideeën om te komen tot een realistisch schoolconcept. Een concept waarvan wij vinden dat het een plekje verdient binnen de stichting.

Er zal nog een tweetal sessies volgen voordat we, aan het begin van het nieuwe kalenderjaar, het voorlopige schoolconcept presenteren aan Prodas. We hopen dan natuurlijk op een positief vervolg, zodat we met onze ‘stoute’ schoenen onze weg kunnen vervolgen!

I hope someday you’ll join us… (¯Lennon, 1971)

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog of wil je waardevolle inzichten met ons delen, zoek dan gerust contact. We houden jullie op de hoogte!

Groetjes namens werkgroep ‘De Droomschool’.

Ilse van Houts.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s