Taal – Beeldtaal – Interactie

Onderwijsinnovatie gaat volgens mij over een nieuwe vorm van taal. We zijn van taal naar beeldtaal gegaan. We zijn lesboeken gaan voorzien van plaatjes, grafieken en foto’s. En nu is interactie volgens mij een nieuwe vorm van taal. Als wij iets kunnen gebruiken in het onderwijs, iets kunnen maken aan materialen om de leerkracht mee te faciliteren dat zich uitdrukt in die taal, kan het zijn dat we onze leerlingen in één keer flink kunnen motiveren.

Met de middelen van het innovatiefonds ben ik gestart met de website www.po-skills.nl Een site met vooral veel inspiratie. Inspiratie om werkvormen en materialen te ontwikkelen die deze taligheid aansnijden. Je zult merken dat er veel energie vrijkomt bij de kinderen en dat de lessen minder belastend zijn voor jou als leerkracht. Dit is natuurlijk geen vervanging van alles wat we doen, ik geloof namelijk heilig in de klassieke waarde van het docentschap.

Ook hebben we op de Antoniusschool de ontwikkeling van het eigentijds onderzoekend leren in gang gezet. Het enthousiasme bij het team is voelbaar en zichtbaar bij de leerlingen. Het team gaat er helemaal voor en we leren door te experimenteren. Met de ruimte die ik gekregen heb probeer ik collega’s te ondersteunen en inspireren bij het ontwikkelen van onderzoekende leeractiviteiten. Dit doe ik bijvoorbeeld door digitale tools te introduceren en ideeën uit te wisselen.

De aanvraag is van bijna een jaar geleden. Dit houdt in dat de middelen inmiddels zijn ingezet. We kijken terug op een zeer waardevolle tijd waarin we samen een koers hebben bepaald die als baken en slijpsteen dient bij de reflectie op de ervaringen in de klas. Het eigentijdse sausje dat nodig is om lessen boeiender en interactiever te maken hebben we op verschillende gebieden weten te borgen.

Dit schooljaar zal ik me naast deze innovatieaanvraag gaan richten op het stuk contextverrijking. Het inbrengen van buitenschoolse partijen in de les. Alle projecten zijn op de site te vinden.

De komende weken zal ik regelmatig een blog op ons intranet posten. Blogs die je aan het denken zetten!

Mocht je op of aanmerkingen hebben op mijn blogs of ben je hevig geëmotioneerd geraakt, dan kun je mij altijd een mailtje sturen. Reageren op de blog zelf wordt nog

meer gewaardeerd 😉

Groet,

Roy van den Reek roy.vandenreek@prodas.nl

BBS Antonius

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. juffrouwilse schreef:

    Hoi Roy,
    Leuk om te lezen, je enthousiasme spat van je blog af!
    De site ziet er goed uit, ik ga hem zeker gebruiken om ideeën op te doen. Ben benieuwd naar je nieuwe focuspunt; contextverrijking. Succes en ik blijf volgen!
    Groetjes Ilse (BS de Vonder)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s