Minecraft in de rekenles

Je loopt de klas binnen met een door je neefje gebouwde “minecraft pick axe” en kinderen komen vanzelf naar je toe met allerlei vragen. De rekenles is begonnen!
Gamification is een informele manier om tot leren te komen. Dit hoeft niet altijd in een digitale omgeving plaats te vinden. Het kan ook heel krachtig werken om de digitale omgeving naar de werkelijkheid halen.
*Minecraft is een ongekend populaire game onder kinderen en jongeren. In dit zogenaamde “open-wereld-spel” loopt de speler vrij rond in een virtuele wereld. Hij overleeft door voedsel te zoeken en dingen te bouwen met tools en grondstoffen, die hij vindt door bijvoorbeeld tunnels te graven. Ook kunnen er zeer ingewikkelde constructies gebouwd worden, zoals echt werkende rekenmachines.
Bij volwassenen roept het spel soms weerstand op, maar slim ingezet kunnen kinderen van dit soort games ook ontzettend veel leren.
b1b8028a-54cc-441d-b246-57046f9f804f minecraft_pickaxe_04

Wanneer je de -voor kinderen zeer herkenbare- minecrafttools nabouwt met Multibase Arithmetic Blocks (oftewel MAB-materiaal, het alombekende rekenkundige materiaal dat het tientallig stelsel en rekenkundige verhoudingen visueel maakt) krijgt de lesinhoud voor hen een geweldig interessante betekenis en kun je direct met een groep betrokken en nieuwsgierige leerlingen aan de slag met bijvoorbeeld complexe redactiesommen rondom oppervlakte, inhoud en schaalverdeling.

Ik vind het echt fascinerend om te zien hoe snel kinderen zelf tot goede onderzoeksvragen komen, elkaar bevragen en handelend en en gedifferentieerd tot leren in de zone van naaste ontwikkeling komen. De kinderen op de foto zijn alledrie al goede rekenaars, maar ook zij gaven aan extra plezier te beleven aan de les vanwege het materiaal.

Ook nieuwsgierig? Bouw dan met MAB materiaal eens een paar  “minecrafttools” en maak het spel letterlijk tastbaar voor de kinderen.

maxresdefault

Gebouwen van over de hele wereld in de world of worlds versie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s