Estland

 Vanalinna Hariduskolleegium ligt in het oude deel van Talinn en is een gemeentelijke educatieve en culturele instelling. Het hoofdgebouw van de school is gehuisvest in een soort van oud klooster in originele staat met cultuurhistorische elementen, die je enigszins doen denken aan een museum. Zo kwam je via allerlei gangetjes langs taferelen van oud gesteente en middeleeuwse plavuizen, extra belicht, zodat het een essentieel onderdeel van het gebouw vormt. In relatief kleine ruimtes onder de grond konden kinderen daar o.a. fitnessen, lezen, icoon schilderen. Dit was wel heel bijzonder. De school biedt dus opleidingsmogelijkheden voor de integratie van educatie en cultuur. Op nog eens 10 verschillende plekken buiten het hoofdgebouw, kunnen kinderen les krijgen in studio’s en ateliers. Het nationale culturele imago en de traditionele christelijke waarde van deze school was duidelijk merkbaar. Kinderen droegen zwarte vestjes of spencers met allen hetzelfde logo van de school. De populatie kinderen bestaat hoofdzakelijk uit Noord-Europeanen, waarvan een gedeelte afkomstig is uit Rusland. Ests spreken is wel vereist.
Het leerplan is een pedagogisch concept voor het lager en middelbaar onderwijs. Kinderen vanaf 7 jaar gaan hier naartoe en je verlaat de school met 18 jaar. Jongere kinderen gaan naar de “kindergarten.” Op ongeveer 14-jarige leeftijd kunnen kinderen naast hun vakkenpakket kiezen uit 3 richtingen: 1. Natuurwetenschap en techniek, 2. Sociaal/educatief, 3. Kunst en cultuur

Over kunst en cultuur ga ik verder vertellen. Dit is een weergave van hetgeen ik die dag op deze school heb gezien en meegemaakt.

Verbluft waren we na het bijwonen van een muziekles. Kinderen van 6 tot 12 jaar kregen muziekles van zeer hoog niveau. Er was bovendien een groepje studenten/collega’s die gingen kijken in de buurt, waar het jongenskoor van de school een zeer indrukwekkend optreden gaf in een kerk. Weer een andere groep ging een zangles bijwonen van iets oudere studenten. Ook dit getuigde van “grote klasse.” Je kreeg er gewoon kippenvel van! Zelfs Willem (muziekdocent Kempel) was erg onder de indruk en wist ons te vertellen dat wat daar gebeurde, echt zó bijzonder en bovendien moeilijk was; met halve tonen en 5-7 stemmig canon. De liedjes die wij hoorden waren traditioneel klassiek. Je kon merken dat de kinderen veel plezier hadden in het zingen, ondanks het vele oefenen en herhalen en weer opnieuw en weer opnieuw………..

In een ander gedeelte van het gebouw waren kinderen aan een kleurenproject bezig voor beeldende vorming. Daarna mochten we met een trapje naar beneden in een kelder een les textiele werkvormen bekijken. Weer in een andere kelder waren jongere kinderen bezig met het maken van een sneeuwpop van karton en papier. Na een korte wandeling kwamen we in een winkeltje terecht, gelegen in een souterrain. Naast het winkeltje was het atelier waar kinderen onder begeleiding een schaal aan het kleien waren. Aan de andere kant bevond zich een ruimte met materialen en gereedschap voor houtbewerking.

Wat mij bij de beeldende vakken (van wat ik gezien heb) het meest opviel, was de nadruk op vakmanschap. Het werken met diverse materialen was voornamelijk gericht op het ambachtelijke en niet op het kunstzinnige en experimentele. Dat het nationaal culturele besef hoog in het vaandel stond en dat de muzieklessen door hooggekwalificeerde leerkrachten werd gegeven viel op. Het geduld, het streven naar perfectie en de doortastendheid was bewonderenswaardig!

José Cuppen

Ton Vugts maakte deze video-impressie van ons bezoek aan Vanalinna Hariduskollegium. De komende dagen volgen er meer blogs waarin we onze ervaringen met jullie delen.

José Cuppen, Anne Koolen, Ton Vugts, Rian Aarts, Anne-Marie de la Cousine en Tessa van Zadelhoff

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s