3D ontwerpen en printen in het Ontdeklab

Met een 3D printer kun je niet op papier iets printen maar je gebruikt hiervoor plastic (filament, PLA). De printer bouwt je ontwerp laagje voor laagje op door plastic te verhitten tot een temperatuur van meer dan 200 graden en dit steeds op elkaar te smelten. Zo kun je dus een drie-dimensionale tekening printen.

In het Ontdeklab hebben we twee 3D printers staan. Een Ultimaker original, in elkaar gezet door groep 7 van BS D’n Heiakker en een Metaquip Creator Pro. Ontwerpen doen we met het programma Tinkercad. Hier kun je al een eenvoudig design maken door figuren met elkaar te combineren en te spelen met de grootte. Zorg er wel voor dat de figuren elkaar raken want anders krijg je losse objecten. Je kunt gratis een account aanmaken op Tinkercad. Heb je een mooi ontwerp gemaakt en wil je graag dat we het voor je printen, sla het dan op als .obj of .stl en mail het naar tessa.vanzadelhoff@prodas.nl

In deze video kun je heel snel een beeld krijgen hoe Tinkercad werkt.

Tinkercad werkt het best in Google Chrome. In een andere browser kan het zijn dat alle figuren zwart zijn en dat is lastig bij het ontwerpen.

Maak je ontwerp vooral niet te groot want dan duurt het printen erg lang.

Wil je starten met een bestaand ontwerp en dat verder zelf bewerken, kijk dan in de gallery van Tinkercad, bij Thingiverse of bij Yeggi

Ook Shapeshifter is mooi wanneer je nog wat hulp nodig hebt bij je eigen ontwerp.

Wij doen nu ervaring op met de 3D printer en lasercutter van Metaquip uit Asten. Ultimaker is bekend van de 3D kanjers projecten op scholen. Toen wij echter van start gingen was dit programma er nog niet. Mocht je meer willen weten, neem gerust contact met ons op.

IMG_0732

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s