Mediamasters 2015 – een spannende ervaring voor groep 7 en 8

MediaMasters 2015

Mediawijs? Bewijs het maar! Tijdens de Week van de Mediawijsheid (20 t/m 27 november) laten tienduizenden leerlingen zien hoe mediawijs ze zijn met MediaMasters 2015, het superspannende mediawijsheidspel voor groep 7 en 8.

Tv, internet, sociale media, apps, games en smartphones. De mogelijkheden die media bieden zijn eindeloos. Maar hoe werken ze, wat hebben ze voor invloed en wat kun je ermee? Dat ontdekken leerlingen van groep 7 en 8 in MediaMasters 2015.

MediaMasters wordt gespeeld gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Elke speldag start met een korte video-aflevering op het digibord. De afleveringen nemen leerlingen mee in een spannend verhaal en behandelen diverse mediawijsheid thema’s. Na de aflevering gaan de leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met de MediaMissies. Tijdens deze uitdagende opdrachten moeten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer. Aan het eind van de week krijgen alle deelnemers een diploma. De klassen met de hoogste score winnen een mooie prijs.

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond van leerlingen uit groep 7 en 8 te spelen. MediaMasters kost gedurende de week slechts één uur per dag in de klas en vereist een digibord. Net als afgelopen jaar kunnen ook het speciaal onderwijs en de buitenschoolse opvang meedoen aan MediaMasters. Ook pabo- en mbo-studenten die het onderwijs in willen, zijn welkom om deel te nemen. Meedoen is kosteloos. Bekijk hier de trailer van het spel.

mediamasters2015

Doelstellingen MediaMasters voor leerlingen:

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
  • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustwording)
  • Inzicht krijgen in eigen mediagedrag (gedrag)
  • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
  • Zelf media kunnen inzetten, maken en delen (creatie)

Mediawijzer.net

Mediawijzer.net is het Nederlandse Mediawijsheid Expertisecentrum dat in 2008 is opgericht op initiatief van de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin. Mediawijzer.net heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen. Bij het netwerk van Mediawijzer.net zijn rond de 1000 organisaties, bedrijven en instellingen op gebied van mediawijsheid aangesloten. Deze netwerkpartners zijn werkzaam in de media, bieden voorlichting, lesmateriaal, workshops, handboeken, projecten of doen onderzoek naar mediawijsheid thema’s.

Mediawijzer.net wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP (Platform voor de Informatiesamenleving), Stichting Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NTR en de Koninklijke Bibliotheek. www.mediawijzer.net

Links

Over de campagne: www.mediamasters.nl

Over Mediawijzer.net: www.mediawijzer.net

Over Mediawijsheid.nl: www.mediawijsheid.nl (wegwijzer in mediawijsheid)

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Franka van Deursen schreef:

    De groepen die hier aan mee gaan doen, gaan zeker geen spijt krijgen. Een belangrijk onderwerp in een goed jasje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s