Bezoek aan de BETT2015

Op vrijdag 23 januari jl. bezochten Ilse van Houts (BS De Vonder), Nicole Engelen (BS Sint Lambertus) en ik namens PRODAS de BETT-beurs in Londen. De BETT is een grote beurs op het gebied van onderwijs en technologie. Het is de locatie waar je als eerste ziet welke vernieuwingen er voor het onderwijs aan gaan komen. Toen ik er voor de eerste keer was in het jaar 2000 zag je daar bijvoorbeeld de eerste digitale schoolborden. Als je dit jaar rondkeek dan waren de thema’s vooral 3D printers, gepersonaliseerd leren, robots, tablets in combinatie met andere hardware, programmeren en 21st century skills. Natuurlijk hebben we een wensenlijstje opgesteld met materialen die een mooie toevoeging zouden zijn voor ons Ontdeklab. Hieronder een selectie van de innovaties die we gezien hebben.

robot NAO
robot NAO

Will Robot teachers replace human teachers? No, but they can complement them. Op PABO de Kempel onderzoeken ze al geruime tijd de mogelijkheden van de NAO robot in het onderwijs. Meer hierover lees je op hun blog Onderwijsrobot

IMG_7455
Kideville

In Kideville ontwerpen kinderen hun eigen bouwwerk. Deze bouwwerken worden vervolgens naar de 3D printer gestuurd. Gezamenlijk vormen de geprinte gebouwen een stad.

IMG_7458
Einstein

De Einstein labmate is een kastje met daarin verschillende sensoren. Hierdoor kunnen leerlingen eigen opstellingen bouwen om zo onderzoek te doen naar bijvoorbeeld snelheid, vochtigheid, temperatuur en hartslag.

OSMO
OSMO

OSMO is eigenlijk een spiegeltje wat je over de camera van een iPad heen hangt. Hierdoor wordt het tafeloppervlak voor de iPad interactief. De tangramoefening die je op de foto ziet is hierdoor zelfcorrigerend geworden. Kinderen krijgen direct feedback wanneer ze de oefening uitvoeren en zijn bezig met concrete materialen.

Samsung Gear VR
Samsung Gear VR

We hebben in het Ontdeklab al eens een tijdje een Oculus Rift te leen gehad. Met deze virtual reality bril op je hoofd kun je in 3D een andere omgeving beleven. De bekendste toepassing is een ritje met de achtbaan. Kijk om je heen, naar beneden of naar boven, het beeld gaat met je mee. Maar bedenk je eens wat dit voor het onderwijs gaat betekenen als je zo een tripje kunt maken naar de piramide van Cheops of naar het eiland Sint Helena om te zien waar Napoleon in ballingschap heeft gezeten. Deze bril is de Samsung Gear VR (virtual reality). In de loop van 2015 zullen meerdere van deze brillen beschikbaar komen voor de consumentenmarkt. Vind je het nog wat te prijzig, dan is Google Cardboard een goede optie.

Programmeren met Minecraft
Programmeren met Minecraft

Sinds september 2014 maakt het leren programmeren onderdeel uit van het curriculum van de basisscholen in Engeland. Programmeren helpt je bij het probleemoplossend handelen en stimuleert computational thinking (logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt). Er waren vele pakketten en hardware te zien die hierop inspelen. In het Ontdeklab hebben we al een aanbod met de BeeBot, Lego Mindstorms, Makey Makey, Minecraft en de BendooBox.

Tessa van Zadelhoff

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Franka schreef:

    Dat klinkt allemaal veelbelovend Tessa! Ik kan me helemaal vinden in jullie wensenlijstje:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s