Wat mag je verwachten van een tablet?

Binnen onze scholen doen steeds meer tablets hun intrede binnen de klassen. Uit de vragen die gesteld worden blijkt dat sommige collega’s verwachten dat een tablet hetzelfde kan als een laptop of een pc. Dit is echter meestal niet het geval. In deze blog willen we je graag uitleggen wat je wel en wat je niet van een tablet mag verwachten.

Een tablet is in de meeste gevallen een aanraakscherm met een ingebouwde computer. Vaak is er geen fysiek toetsenbord maar kun je via een bluetooth verbinding wel een toetsenbord aan de tablet koppelen. Vanwege het touchscreen heeft een muis meestal geen toegevoegde waarde.

Een tablet zoals de iPad en een Android tablet zoals die van Prowise zijn voornamelijk geschikt voor het gebruik van kleine applicaties (apps) en voor het consumeren van informatie. Schakelen tussen meerdere programma’s, veel tekst invoeren en taken die meer geheugen kosten zoals bijvoorbeeld videobewerking gaat niet zo gemakkelijk op een tablet. Een tablet heeft ook minder opslagcapaciteit dan een pc of laptop. Dat komt omdat de speciale geheugenchips voor tablets veel duurder zijn dan die voor een pc of laptop.

thTJYK3HV5

Omdat een tablet minder krachtig is dan een computer willen we het gebruik van portals als Basispoort en Winsys via de Android tablets van Prowise dan ook afraden. Het is wel mogelijk om deze portals te bereiken maar in de praktijk merken we dat dit veel frustraties oproept bij collega’s.

Waar kun je de tablets dan wel voor gebruiken?

1. webbased software die je buiten Basispoort om kunt bereiken

Denk hierbij aan Rekentuin, Taalzee, Nieuwsbegrip, Blink educatie en andere webbased software van uitgeverijen anders dan de grote vier. Voor toegang tot software van Noordhoff, Thieme Meulenhoff, Malmberg en Zwijsen moet je helaas via Basispoort inloggen. Dit is dus lastig via de Prowise tablets.

2. voor het consumeren van informatie

Informatie zoeken voor spreekbeurten en opdrachten gaat prima via een tablet. Elke tablet beschikt over een internetbrowser, daarnaast zijn er vele apps die informatie bieden zoals buienradar, nieuwsapps en online encyclopedieën die vaak zijn voorzien van multimediale toepassingen.

3. het bekijken van streaming video

Het is een beetje afhankelijk van je wifi-netwerk maar ook het bekijken van video’s is via een tablet geen enkel probleem.

4. het gebruik van apps

Applicaties of apps zijn kleine computerprogramma’s waarmee je vaak een specifieke taak kunt uitvoeren. Er zijn ook apps die meer complexe taken aankunnen maar dit zijn vaak de wat duurdere, betaalde apps. Denk bijvoorbeeld aan iMovie voor Apple, tekstverwerkers en muziekprogramma’s. Wat voor apps kun je prima inzetten in je klas?

– apps om bepaalde leerinhouden te oefenen, denk aan hoofdbewerkingen, topografie of spelling

– apps om leerstof creatief te verwerken, denk aan een interactieve praatplaat, een filmpje maken, een digitale poster enz.

– apps om de voorkennis te activeren, zoals het maken van een mindmap of het afnemen van een quiz

– apps die interactie bij de instructie vergroten, denk bijvoorbeeld aan ProConnect

5. het gebruik van mail

Via outlook.office365.com kun je inloggen op je PRODAS mailaccount

Heb je gekozen voor Windows tablets dan zul je minder problemen ervaren bij het gebruik van Basispoort en Winsys. Er zijn voor Windows tablets minder apps beschikbaar. Webbased tools en oefenprogramma’s kun je echter wel als interactieve tegels op de startpagina plaatsen.

Wil je meer weten over het gebruik van tablets in de klas? Schrijf je dan in voor een van de workshops via de Prodas Academie of vraag of we bij jou op school langs komen voor een teamtraining.

School-kid-with-tablet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s