Tablets en Pro-Connect van Prowise in groep 1-2? Het kan!

Op 6 mei jl. werden wij verrast met een heuse ‘uitpakparty’ in groep 1-2. Onze school mocht in de kleutergroep, in samenwerking met Prowise en Prodas21, een pilot gaan draaien met tablets. Hoe gaaf is dat? Experimenteren met apps en tablets; een mooie uitdaging. We hebben dan ook de laatste maanden (van het afgelopen schooljaar) volop kennis gemaakt en de tablets bleken een groot succes. Het mooie was, dat ook de andere groepen er gebruik van konden maken. Als de kleuters aan het gymmen waren of buitenspelen, werden de tablets in andere groepen ingezet!  De kinderen gingen zelf op ontdekkingstocht met de camera, maakten selfies en mooie tekeningen en werkten met Rekentuin. Ook een voorzichtige start met Pro-Connect in groep 2…

011

Maar…met een nieuw schooljaar voor de deur, instromers die nog volop op ontdekkingsreis zijn….regels en structuur nog ver te zoeken zijn…..hoe pak je dat aan?

Ik ben gestart met een snelkoppeling te maken van Rekentuin en Taalzee en heb iedere ochtend zelf de tablets opgestart. De kinderen (en ouders) waren erg enthousiast en gingen meteen aan de slag, maar wat een werk voor de juf! Pfff…..veel tijd verlies bij het opstarten en inloggen……dat moest anders! Dus…..inlog en wachtwoord zichtbaar in de klas opgehangen, korte instructie tijdens een kring en de juf hoefde niet meer voor groep 2 in te loggen; tijdwinst!

Afgelopen week heb ik de kinderen in tweetallen bij elkaar gezet met 1 tablet; een groep 1 en een groep 2 leerling. Iedere dag, stapje voor stapje, het gebruik van de tablet uitgelegd. Hoe zet je hem aan? Wachten…slotje wegschuiven. Wat betekenen alle plaatjes (van de apps)? Welke apps gebruiken wij in de klas? Wat doe je als je klaar bent? Hoe zet je hem uit? Hoe berg je hem op? Dan pas merk je, hoe snel de kinderen iets leren en ook elkaar dingen leren! Erg leuk om de samenwerking te zien!

001

Eergisteren heb ik de stoute schoenen aangetrokken en Pro-Connect op mijn digibord opgestart. Het is zo’n mooi programma, voor bijvoorbeeld in de kleine kring en een gemis als ze het niet kennen. Icoontje op de tablet laten zien en ze laten opstarten.  Tja…..dan verschijnt er een woord wat je moet intypen. Leuke uitdaging voor groep 2 om de juiste letter te vinden op het toetsenbord en grote triomf als het gelukt is.

003

Ik heb de afgelopen dagen simpele opdrachten met Pro-Connect gedaan: een gezicht intekenen , een tekening afmaken en een letter gegeven met de opdracht ‘schrijf een woord wat begint met de letter s’. Heel mooi om de samenwerking te zien, de overlegmomenten tussen twee leerlingen en de nabespreking van het resultaat. Tellen of iedereen zijn of haar werk al weer ‘teruggestuurd heeft naar de juf’ en vriendjes en vriendinnetjes complimenteren over de gemaakte tekening of woord. Waardevolle observatiemomenten en weer meer inspiratie om dit nog verder te gaan uitwerken!

006 007

Wordt vervolgd!

Anne-Marie de la Cousine-Dortmans
Groep 1-2
Basisschool St. Jozef, Someren-Heide
E: anne-marie.delacousine@prodas.nl

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rian Aarts schreef:

  Super gedaan Annemarie! Ben trots op je!

 2. Henk van Gils schreef:

  Hoi Anne-Marie,

  Echt super zo’n verslag.
  Krijg ik zelf weer inspiratie van.
  Kom nog vaak mensen met weerstand tegen; ook in de onderbouw.
  Dan is zo’n -ga gewoon aan de slag- verhaal weer een bron van inspiratie voor mij

  Ontzettend bedankt !

  Henk van Gils

 3. Leanne schreef:

  Hoi Anne-Marie, heel leuk om te lezen dit! Goed bedacht om leerlingen van 1 en 2 bij elkaar te zetten, kunnen ze elkaar mooi helpen en leren ze nieuwe kinderen kennen, topidee! Werk sinds een tijd op een nieuwe school waar we ook smartboards hebben en je kan er zo veel mee, laat staan wat je ermee kan als je er tablets aan kan toevoegen. Ben benieuwd naar de rest van je ervaringen, ik lees mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s