Adaptief rekenen en taal oefenen met Rekentuin en Taalzee

In het afgelopen schooljaar zijn zes PRODAS scholen gaan werken met Rekentuin en/of Taalzee. Omdat het om veel licenties gaat hebben we een bovenschoolse korting voor PRODAS scholen kunnen afsluiten. Ook in de komende maanden (t/m 31 augustus) krijgen scholen weer de mogelijkheid om tegen een gunstig tarief via PRODAS een licentie af te sluiten. In het kort hierbij wat informatie over deze software.

nieuwe-basistuin-def

Rekentuin en Taalzee zijn voorbeelden van adaptieve software. Dat betekent dat ieder kind oefeningen krijgt aangeboden op zijn of haar eigen niveau. Het systeem achter de software zorgt ervoor dat kinderen succeservaringen hebben ook al is rekenen moeilijk voor je. De software heeft een uitgebreid leerlingvolgsysteem waardoor je als leerkracht inzicht krijgt in de ontwikkeling van je leerlingen. de software is webbased wat betekent dat kinderen ook thuis in kunnen loggen.

In de Rekentuin bloeien verschillende soorten bloemen die gekoppeld zijn aan bepaalde categorieën rekensommen. Wanneer je deze sommen oefent gaan je bloemen prachtig bloeien. Oefen je niet dan komt er een gieter bij staan en gaan de bloemen langzaam aan verdorren. In de vakanties kun je er als leerkracht voor kiezen om dit proces te pauzeren. Met het maken van de opgaven verdienen de leerlingen munten. Met deze munten kunnen ze hun prijzenkast vullen.

Voordelen van deze programma’s:

– webbased, kinderen kunnen ook thuis inloggen en de software is ook op een tablet te gebruiken

– adaptief, kinderen krijgen automatisch opgaven op het juiste niveau aangeboden

– aantrekkelijke vormgeving in combinatie met game-elementen

– uitgebreid leerlingvolgsysteem waardoor de leerkracht op ieder gewenst moment inzicht heeft in de ontwikkeling van de leerlingen

– de software combineert oefenen met toetsen (volgen), aparte toetsen zijn in principe niet meer nodig

– geen nakijkwerk, wel scoreprofielen

– voor Taalzee kunnen kinderen dezelfde inlog gebruiken

– Het aanbod is methodeonafhankelijk, Rekentuin bevat alle rekendomeinen behalve meten/meetkunde. Hier wordt echter aan gewerkt.

Taalzee

Op 11 september wordt er in het Ontdeklab een workshop georganiseerd door Oefenweb waarin je leert om zoveel mogelijk informatie (learning analytics) uit het leerlingvolgsysteem te vinden. Je kunt je hiervoor aanmelden via de PRODAS Academie. Heb je vragen over deze software, mail even naar Tessa via tessa.vanzadelhoff@prodas.nl Meer informatie over de software vind je op de site van Oefenweb.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s