Aan de slag met QR-codes

Een QR-code (QR staat voor Quick Response) is een code opgebouwd uit zwart-witte blokjes waarmee je digitale informatie kunt oproepen.

Schermafbeelding 2014-03-18 om 18.32.00

Hoe scan je een QR-code?

Een QR-code kun je scannen met een app op je tablet of smartphone. Voor alle verschillende tablets en smartphones zijn gratis QR-readers te downloaden. Zoek in de apps store op je device (apparaat) naar de juiste app en klik op downloaden.

Door gebruik te maken van QR-codes voorkom je dat leerlingen lange internetadressen over moeten typen om op een bepaalde site te komen. Aan QR-codes kun je alles koppelen wat via een internetadres te bereiken. je kunt hierbij dus denken aan websites, video’s op bijvoorbeeld YouTube of audiofragmenten.

Hoe maak je een QR-code?

Hiervoor gebruik je een QR-code generator zoals http://nl.qr-code-generator.com/ Bij content toevoegen plak je het internetadres van de informatie waarnaar je wilt verwijzen. Vervolgens klik je op QR-code genereren. De QR-code verschijnt nu in het venster rechts. Vervolgens kun je de code als afbeelding downloaden en verder gebruiken op werkbladen, kaarten of op een website bijvoorbeeld.

Handige sites

Martijn de Winter  heeft een handige site met informatie over QR-codes en kant-en- klare kaarten met QR die verwijzen naar prentenboeken en de filmpjes van Veilig Leren Lezen. In ruil voor een tweet (promotie) kun je ze daar gratis downloaden.

Ive Hapers heeft twee praktische blogs geschreven rondom de inzet van QR-codes in de klas. Je vindt ze hier en hier. Ive heeft ook een QR-inspiratieboek samengesteld. Ook dit kun je gratis downloaden in ruil voor een twee of een Facebookbericht.

Lukt het je niet om deze materialen te downloaden, stuur dan een mailtje naar ontdeklab@prodas.nl en wij helpen je.

Schermafbeelding 2014-03-18 om 19.01.15

Via bovenstaande QR-code vind je een kort YouTube filmpje van een school die QR-code inzet in de klas.

Tips

Controleer je zelfgemaakte QR-code even voor je hem verder verspreidt.

Met QR-codes kun je ook een leuke speurtocht in elkaar zetten.

QR-codes zijn een praktische manier om ergens meer informatie over te kunnen geven. Zo zie je ze bijvoorbeeld in musea naast kunstwerken of op het bord in de tuin van een huis wat te koop staat. Scan de code en je krijgt direct extra multimediale informatie.

qr-codes-museum

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ive Hapers schreef:

    Hey… Wat een leuke vermelding! Indien het downloaden van het boek niet lukt, volstaat ook een mailtje naar ivehapers(at)gmail(punt)com. Verder erg bereid voor een woordje uitleg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s