Studiereis London/Bett 2014…een hele ervaring rijker!

Ik vond (en vind nog steeds) mezelf een enorme bofferd; ik mocht mee naar Londen op studie-reis! Wat een cadeautje!

Na de nodige voorpret was het woensdag 20 januari eindelijk zover! Samen met Mieke en Tessa van PRODAS, Ton Vugts van ‘het Lover’ en Jeroen Vrijnsen van ‘de Willibrordus’ op weg naar Londen! Vliegtuig, metro, trein….en rond 11.30 uur (Engelse tijd) stonden we op Bett 2014!

458

Tja…..dan sta je ‘als een klein kind in een snoepwinkel’….zoveel ‘hebbedingen’! Leuk om de verschillende software te zien in Engeland en natuurlijk ook even de stand van Prowise bezocht! Een kort, maar krachtig bezoek, want om 16.00 uur moesten we in het hotel zijn; Dhr. Tim Rylands gaf daar een inspirerend verhaal over ICT en school…op een enorm grappige wijze!

Donderdag 21 januari wederom vroeg uit de veren voor een scholenbezoek. Mieke, Ton en ik gingen als eerste naar de Grasmere Primary School. Een hele reis met de metro! Wel heel leuk om met een groep Nederlandse collega’s kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.
Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen door de headteacher Mark Derrington. Wat een gepassioneerde man en wat was hij trots op zijn school! De school staat in de wijk Hackney met 243 leerlingen en staat erg goed aangeschreven. Hoge resultaten, terwijl er veel armoede heerst in de wijk en er enorm veel nationaliteiten op school zitten. De school zat nu in een pilot om het rekenen meer praktisch te maken. In september start een nationaal curriculum en hier waren ze volop mee aan de slag; de einddoelen per groep lagen erg hoog!
Vervolgens kregen we een rondleiding door de school. Het gebouw was oud, schreeuwde om onderhoud en iedere klas was enorm ‘druk’ en vol ingericht….heel veel prikkels dus! Verder was héél opvallend dat iedere deur (ook van de klaslokalen) op slot zat! Met een speciale hanger, die iedere leerkracht om zijn nek had, werden de deuren geopend! De beveiliging was dus optimaal! En….in iedere klas zaten wel 2 of 3 leerkrachten c.q. onderwijsassistentes! Alle klassen waren voorzien van een digibord en er was ook een computerlokaal, waar de kinderen in tweetallen een les aan het volgen waren over geld. De headteacher was enorm trots op de speelplaats, met een enorm klimtoestel, maar ook met zaken waarvan ik dacht: ‘komt dat bij ons door de keuring heen’?
Heel leuk om te zien….alhoewel mijn handen jeukten om eens flink op te ruimen! Pffff…..

485 486 487
Vervolgens wederom de metro in: op weg naar de Northwold Primary School. Bij aankomst kwamen we bij een enorm gebouw, omheind en wederom eerst aanbellen en dan pas mag je binnen. Deze school oogde meteen al een stuk opgeruimder….erg prettig!
Ook hier werden we gastvrij ontvangen door drie dames van, zoals ik het maar zal noemen, het MT-team. Ze kwamen erg zelfverzekerd over, hun school was de derde beste van Londen, terwijl ze vijf jaar terug één van de zwakste waren! 460 leerlingen, 80 medewerkers, 34 talen en 37 nationaliteiten……zouden ze hier ook NT2 hebben, haha?! De groep werd gesplitst en we kregen een rondleiding door het enorme gebouw. Wederom overal sloten en op deze school droegen alle kinderen een uniform. We werden ook iedere keer verwelkomd door een groepje kinderen en het kwam erg ‘gedrild’ over. Twee geweldige computerlokalen gezien: één met ‘normale werkstations’ en één met Apple’s….draaiende op XP…..erg grappig! Ook een les met tablets gezien en uitleg gekregen over hoe ze daar mee om gaan in de klas. Ik kan dus niet wachten tot wij tablets hebben en mijn collega’s allerlei tips kan geven. Zo leuk om te zien, dat de kinderen een opdracht kregen en om de beurt  het antwoord gingen opzoeken! Ook werd er in een klas gefilmd voor een ‘groen doek’. De kinderen maakte hier in tweetallen een soort journaal, waarna er het decor van het journaal achter gemonteerd werd! Leuk, leuk, leuk!

495 496 497 502
Twee totaal verschillende scholen, twee gepassioneerde directie’s en toch op hun eigen manier een goed aangeschreven school! Heel stiekum ging mijn voorkeur uit naar de eerste school (ook al was een opruimdag geen overbodige luxe), waar het allemaal wat minder ‘gedrild’ ging, geen uniformen en toch de behaalde resultaten gehaald werden.
Ik zal nog vaak aan deze scholen terugdenken…..een hele ervaring rijker!

Vrijdag 22 januari gingen we, na een stevig Engels ontbijt, terug naar Bett 2014. Alles nog even bekeken, bij Microsoft een workshop gedaan en nog de nodige info hier en daar verzameld. Kort nog even Covent Garden bezocht en toen op weg naar het vliegveld!

Conclusie: dodelijk vermoeiend, maar had het voor geen goud willen missen! Ik ben weer redelijk up-to-date betreffende hardware, heb een kijkje mogen nemen in de keuken van twee Engelse basisscholen, ervaringen kunnen uitwisselen met collega’s van andere scholen in Nederland en ook niet onbelangrijk: veel gelachen met Mieke, Tessa, Ton en Jeroen!

Ik wil deze blog dan ook afsluiten met ‘ons spreekwoord’ van deze studiereis: ‘niet op alle schouders zout leggen’ en super bedankt dat ik deze geweldige ervaring met jullie mocht delen!

532

Anne-Marie de la Cousine-Dortmans
BS. St. Jozef
Someren-Heide

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Rian schreef:

    leuk om te lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s