Tablets in de klas – 1

Steeds meer scholen kiezen ervoor om met tablets aan de slag te gaan. Het werken met tablets kent echter voor- en nadelen. Ook zijn er verschillende soorten tablets te verkrijgen. Slim dus om jezelf vooraf goed te laten informeren. Hierbij geven we je wat algemene informatie over tablets. In een volgende blogpost gaan we er verder op in:

Voor- en nadelen tablet

+

 • Klein en licht van gewicht
 • Goedkoper in aanschaf
 • Mobiel in te zetten
 • Variatie in werkvormen is eenvoudig te realiseren

 • Gevoelig voor schade en diefstal
 • Beheer kost nu nog veel tijd: apps updaten en opladen
 • Sneller afgeschreven dan laptop of pc
 • Veel tekst invoeren is vaak niet handig via een tablet

Wij willen tablets maar waar kiezen we voor?

Apple (iOS)

ipad air

Apple was als eerste aanbieder actief op de tabletmarkt. Er zijn ontzettend veel (educatieve) apps beschikbaar voor Apple. Apps zijn kwalitatief goed vanwege de strenge controle voor ze in de Appstore verschijnen. Apps moet je aanschaffen via een creditcard of iTunes tegoed. Er is nog geen Volume Purchase Program (VPP) waardoor je een app meteen op meerdere tablets kunt installeren.  Een gekochte app mag je op maximaal 5 iPads installeren. iPads zijn wat duurder in aanschaf dan Android en vaak ook Windows tablets. Nadeel van de iPad is dat je geen websites op basis van Flash kunt bekijken. De iPad is kwalitatief goed, er zijn veel accessoires voor te krijgen.

Android

thCAEMZ698

Android (Google) kwam kort na Apple op de tabletmarkt. De Google Play store staat vol met apps maar de kwaliteit laat soms te wensen over. Apps koop je ook via een creditcard of een 3vcashkaart (verkrijgbaar online en bij Primera). In tegenstelling tot bij Apple kun je meerdere gebruikersaccounts aanmaken op een tablet.

Windows

Microsoft Surface RT tablet
Microsoft Surface RT tablet

Sinds het najaar van 2012 is ook Windows te vinden op de tabletmarkt. Windows maakt op de tablets gebruik van Windows 8, hetzelfde systeem wat ook op pc’s draait. Voordeel hiervan is dat je heel eenvoudig apps en websites naast elkaar gebruikt. Op een Windows device kun je ook meerdere accounts aanmaken. Apps koop je via creditcard of Paypal. Op Windows tablet kun je Flash en Silverlight afspelen. Het aantal apps blijft nog wat achter maar het groeit gestaag. In combinatie met de Office365-omgeving is Windows een aantrekkelijke keuze. Een ander voordeel is dat je apps of websites heel gemakkelijk kunt integreren binnen de Windows 8 structuur.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jeroen schreef:

  Via de Puffin Web Browser ( http://www.puffinbrowser.com/education/ ) kun je op zowel android als iOS devices browsen met flash. Niet ideaal, maar het kan. Vooral de Academy versie met allemaal educatieve content is erg interessant.

  1. Dag Jeroen,

   Dank voor je reactie. Je hebt gelijk, via een omweg is het wel mogelijk met Puffin maar bijvoorbeeld ook met iSwifter.

   grt Tessa

 2. Bas schreef:

  Nog niet eens goed overnagedacht. Scholen zijn (vaak) niet inbraakbestendig. Als er meerdere scholen met veel iPads gaan werken worden ze wel heel erg gevoelig voor diefstal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s